Introduktion till fasciabehandling av hästar med maskin

Djupvågsbehandling av hästar – Så går det till (2015)

Fascia Vibes maskinen arbetar med hästens muskler, nervsystem och fascia på ett effektivt men skonsamt sätt. Hästens stora muskelmassa och glidytor i fascian gör att vågorna når stora områden väldigt snabbt. När maskinen hålls mot hästen sprids vågrörelsen/vibrationen via kedjor av bindvävsstrukturer genom hela kroppen.

Genom att börja behandla ett neutralt område där hästen inte har ont blir behandlingen lugn och behaglig. Vågrörelserna når det smärtsamma området lite i taget vilket hinner värmas upp och släppa, vilket gör att maskinen känns behaglig då den placeras där sedan.

För att hästen ska känna sig maximalt avslappnad är det bra att andra handen (så länge den inte behövs för att hålla maskinen) är placerad på hästen; dels för att känna vad som händer och dels för att avgöra vart maskinen ska flyttas härnäst.

Handen kan också användas för att hålla emot. Om man till exempel lägger mycket tryck på ena sidan halsen kan det vara skönt för hästen att känna att terapeuten håller emot med andra handen på motsatt sida om det är möjligt, för att hästen ska slippa, i mesta möjliga mån, att stå och parera och läsa av hur mycket tryck den ska hålla emot.

Vi kan även göra det lättare för hästen att bedöma vad vi tänker oss härnäst om vi rör oss sakta och flyttar den fria handen till nästa ställe innan maskinen hamnar där. Det krävs inte alltid mycket för att gå från att hästen är spänd och vaksam till att hästen överlåter sig till terapeuten och slappnar av helt.

En avslappnad häst som litar på terapeuten har oftast inget problem med att behandlingen gör lite ont heller, så länge det är på ett sätt som känns välbehövligt, alltså att spänningar släpper samtidigt som det gör ont.

Vid en studie på maskinens effekt framkom att behandlingen inte har några biverkningar och vi har hittills inte sett några tillfällen där behandling är skadlig. Dock kan tillstånd som t.ex. hög inflammationsgrad, magnesiumbrist eller allmän ohälsa leda till att behandlingsresultatet inte är lika bra och/eller att fler behandlingar krävs. Läs mer under Kontraindikationer

Relaterade inlägg