Svensk prisbelönt innovation hjälper ryttare att bli rakare i sadeln
Falsterbo Horse Show 2015
För elitryttare är det viktigt att sitta bra i sadeln, att vara mjuk och följsam för att känna både hästen och hästens rörelse. Men ansträngningen på kroppen är stor. SM-lag vinnaren Louise Haaga från Skästa gård har under våren regelbundet genomgått djupvågsbehandling för egen del med prisbelönta behandlingsmaskinen Atlasbalans M1.
”Jag kunde vara mer upprätt, kunde ha en bättre hållning, utan att behöva tänka på det. Jag kunde vara mer följsam med hästen i luften.”
Djupvågsbehandling är inte längre någon särskilt ny behandlingsform. Genom mekanisk pulsering med hjälp av Atlasbalans M1 behandlas Fascian. Behandlingen är skonsam, effektiv och vibrationerna eller djupvågorna som de kallas, sprids via Fascian både brett och djupt vilket ökar rörlighet, förbättrar i balans och hållning och lossar både på låsningar och muskelspänningar.
”Tränar man mycket som ryttare gör så kan musklerna bli korta, framför allt utsida lår. Höftproblem och ansträngd hållning är också vanligt.” säger Hans Bohlin, VD och huvudägare av Fascia Innovation som utvecklat behandlingsmaskinen.
”Fasciabehandling/djupvågsbehandling är ett bra sätt att släppa på låsningar kring höftböjaren men syftar framför allt till att öka rörlighet i hela kroppen, vilket leder till bättre hållning och, som Louise beskriver det, bättre kroppskontroll.”
Andra ryttare som provat på djupvågsbehandling är bl.a. Rolf Göran Bengtsson, som våren 2014 fick bukt med sina ljumskproblem efter tre behandlingar. RGB ställde därefter upp på intervju som finns här och har sedan dess regelbunden kontakt med Hans.
Intresset för behandlingen har vuxit enormt senaste åren och på löpande band publiceras forskningsrapporter om Fascia, det finns även en specifik forskningsstudie gjord på just hästar med behandlingsmaskinen. Hans avslutar:
”Nu har vi hjälpt en av världens bästa ryttare att bli frisk, uppfunnit en revolutionerande behandlingsmaskin och publicerat forskningsrapporter. Nu satsar vi för fullt för att göra folk medvetna om att det finns ett helt nytt sätt att se på värk och smärta”